Kurs

Kurs 30 högskolepoäng • HISA25

Kursen HISA25 ingår för närvarande inte i kursutbudet

Fortsättningskursen i historia söker du som har läst en allmän grundkurs i historia om 30 hp. I den fristående fortsättningskursen får du fördjupade ämneskunskaper inom utvalda områden och du lär dig grunderna i historievetenskaplig forskning. Grundkursen i historia, eller motsvarande, är behörighetskrav. Efter kursen är du behörig att läsa kandidatkurs i historia.

Kurstillfälle: vårterminen 2019
Studiesätt: heltid, dagtid
Kursperiod: 2019-01-21 – 2019-06-09
Anmälningskod: LU-70912
Behörighet: Grundläggande samt Historia: Grundkurs HISA24, Historia: Nätbaserad grundkurs HISA12 eller motsvarande kunskaper.

Introduktionsmöte: Måndagen den 21 januari kl. 12.15 – 13.00 i LUX:C121 hörsal

Lärare: Klas-Göran Karlsson, Mikael Ottosson

Information om ingående delar

  1. Tematisk fördjupningskurs , 7,5 hp Teman att välja mellan
    Det moderna trettioåriga kriget. Lärare: Klas-Göran Karlsson
    Kursen syftar till att låta de studerande reflektera över och analysera perioden från första världskrigets utbrott till andra världskrigets slut som en enda sammanhängande period, med tonvikt på historiska processer och strukturer som verkade kontinuitetsskapande och sammanhållande, men också på de brottytor och förändringsperspektiv som ändå kan identifieras. I kursen kommer avgörande händelser under perioden som tillmäts stor betydelse både i den samtida kontexten, i jämförande analyser och i den efterföljande historiografiska och historiekulturella bearbetningen att identifieras och diskuteras. Dessa analyser kommer i hög grad att knytas till realhistoriska och symboliska platser med stor tyngd: Sarajevo, Verdun, Petrograd, Versailles, Weimar, Rapallo, Locarno, Wall Street, Gulag, München, Vichy, Auschwitz, Stalingrad, Horoshima och flera andra.

    Religion och emancipation, individ och kollektiv från reformationen till 1900-tal. Lärare: Eva-Helen Ulvros
    Hur tedde sig livet i Norden under en tid då – liksom i många av dagens muslimska länder – religionen utgjorde samhällets fundament och dess utformning var ett hett tema som kunde sätta hela samhällen i brand? Hur påverkades samhället och människors villkor och tänkande av upplysningens och franska revolutionens idéer då gamla hierarkier ifrågasattes och individens rättigheter alltmer kom i fokus? Hur påverkades individ och samhälle av 1800-talets nya frihetsdiskurs och emancipationsprocesser? Och vilken roll har kristendomen spelat i det moderna samhället? Dessa frågor bildar utgångspunkten för denna kurs, som med fokus på Sverige och Norden och med utblickar mot det övriga Europa belyser samspelet mellan individ, samhälle och kultur från reformationen och fram till 1900-talets förra del. Kursen lyfter fram begrepp som konfessionalisering och sekularisering, individ, klass och genus, offentligt och privat, modernitet och tradition.
    Kursen fokuserar dels kyrkans och religionens roll, dels det framväxande moderna samhället och dess betydelse för individ och samhälle.
  2. Akademiskt skrivande , 7,5 hp
  3. Metodkurs , 7,5 hp
  4. Uppsatskurs , 7,5 hp
Sidansvarig: sofia.hermanssonhist.luse | 2020-06-15