Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • HISK37
Kandidatkurs i historia söker du som har läst allmänna grund- och fortsättningskurser i historia om 60 hp. I kandidatkursen gör du ett examensarbete i historia. Det innebär att du forskar. Du får fördjupade kunskaper om historia som vetenskap och blir orienterad i teorier och metoder som används av historiker. Alla poäng klara vid kursstart från en grundkurs och en fortsättningskurs i historia är behörighetskrav.
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Kursens innehåll
I kursen får du:
- fördjupade kunskaper inom ett utvalt historiskt område
- lära dig formulera vetenskapliga frågor
- kunskap om teorier och metoder som används inom historisk forskning
- skriva ett examensarbete
- kritiskt granska vetenskapliga texter och opponera
Studierna
Kursen består av tre delkurser:
- Historievetenskaplig teori- och metodkurs, 7,5 högskolepoäng
- Tematisk fördjupningskurs, 7,5 högskolepoäng
- Examensarbete, 15 högskolepoäng
Den tematiska kursen varierar från termin till termin.
Undervisningen består av seminarier och gruppövningar i mindre studentgrupper. Tillsammans med andra studenter diskuterar du och tar ställning till vetenskapliga problem och löser uppgifter. Du lär dig olika teorier och metoder genom gruppövningar. Under terminen lägger du fram ditt examensarbete på ett seminarium för att försvara detta. Speciellt genom uppsatsarbetet tillägnar du dig praktiska forskningsfärdigheter då du lär dig analysera information, behandla vetenskaplig litteratur och olika typer av historiska källor kritiskt, och tränar dig i att skriva välformulerade längre texter.
Studiemiljön
Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang. Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria.
Efter utbildningen
I dagens samhälle finns en efterfrågan på historisk kunskap. I kombination med andra ämnen ger studier i historia god kompetens för arbete på arkiv, bibliotek, bokförlag, museum, nyhetsredaktion samt inom internationella organisationer, statlig förvaltning och turistnäringen.
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Utbildningsform:
både campus/online
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2020-08-31 – 2021-01-17
Anmälningskod:
LU-30922
Behörighet:
Grundläggande samt HISA24 och HISA25 eller HISA26 eller HISA23 eller motsvarande kunskaper. Om kursen läses inom Kandidatprogram i historia är kurserna HISA34 och HISA35 förkunskapskrav.
Introduktionsmöte: Måndagen den 31 augusti kl. 15.15 – 17.00
Lärare:
Martin Dackling,
Anna Nilsson Hammar,
Kajsa Weber,
Yvonne Maria Werner,
Joachim Östlund
- Kursplan
- Kursplan (på engelska)
- Litteraturlista
- Webbregistrering instruktioner
- Kopia av kallelse
- Att använda Zoom studentguide
Information om ingående delar
- Historievetenskaplig teori- och metodkurs , 7,5 hp
- Tematisk fördjupningskurs , 7,5 hp
- Examensarbete , 15 hp
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Höstterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar eventuellt 15 juli